header10.jpg

Centar za zdravo odrastanje odlučio je provesti akciju Posvajanje igrališta u okviru poslovno garažnog kompleksa Bočac u cilju stvaranja osjećaja pripadnosti, kako bi korisnici taj prostor nadalje koristili s marom i pažnjom, te ostavili urednim i za ostale korisnike, a ne da se tamo zatiču razbacane boce, plastične čaše i opušci, razliveni ljepljivi tragovi tekućina svih boja, vrlo često hrpe polomljenog stakla, a iz svih kuteva potočići urina, itd.

Igralište u okviru poslovno garažnog kompleksa Bočac uspješan je projekt kojim su građani, prvenstveno djeca i mladi, dobili nekomercijalan, cjelodnevno dostupan i kvalitetan sadržaj. Igralište je novo, izgleda odlično, sa njega se prostire prekrasan pogled na mjesto. Igralište je i odlično posjećeno. I tu počinju problemi.

Igralište je posjećeno danju i noću. Danju se na njemu igraju lokalna djeca i turisti, roditelji dovode svoju djecu. Dok oni bezbrižno puše na tribinama, bodre svoju djecu, koja između udaraca loptom grickaju kroketiće, žvake i pijuckaju okrepljujuće napitke. Ako neki mališan treba piškiti, igralište ima četiri prikladna kuta na koje ga brižni roditelj uputi nakon što ustanovi da su ulazi u zgradu zaključani, a da im je ulazak u kafić radi korištenja sanitarija neugodan. U žaru igre niti ambalaža od kroketića ni žvake, a niti opušci roditelja usredotočenih na navijanje ne završe u jednoj jedinoj kanti za smeće smještenoj uz ulazna vrata, nego pod tribinama.

Noću, nakon zaključavanja, započinje dvostruki život igrališta, gdje u tami i skrovitosti igrališta mladi ispijaju pića koja su bez ikakvog problema kupili kod susretljivih trgovaca, a nakon što pića počnu djelovati njihovo druženje postaje bučno i izaziva pojačane i nekontrolirane motoričke aktivnosti. Iza njih ostaju razbacane boce, plastične čaše i opušci, ponekad donje rublje i komadi odjeće, razliveni ljepljivi tragovi tekućina svih boja, vrlo često hrpe polomljenog stakla, a iz svih kuteva potočići urina.

Na igralištu Bočac, dakle, treba nešto poduzeti. Oni koji se bave prevencijom nepoželjnih ponašanja znaju da je ključna stvar osvijetliti i urediti svako mjesto koje svojom ružnoćom, prljavštinom i lakoćom prelaska granica mami na nepoželjna ponašanja i obećava nedostatak sankcija. Postojeći jaki reflektori daju pretjeranu i previše skupu rasvjetu da bi se njezinim uključivanjem prevenirala neželjena ponašanja. Treba dodati nekoliko rasvjetnih tijela sa senzorima koja se uključuju na pokret, što je mala investicija i dokazano donosi nelagodu prilikom razbijanja ili uriniranja pod rasvjetom.

Sanitarije koje postoje u prilaznom hodniku trebaju biti tijekom dana otključane i redovito čišćene. Javni prostor bez nadzora i održavanje ne može funkcionirati. Na igralištu je potrebno nekoliko manjih koševa za smeće, a budući da je to otvoreni prostor u pretežno pušačkoj kulturi, nekoliko prenosivih pepeljara su nužnost i isto ne tako skup i gostoljubiv gest prema korisnicima. Uz ovu uobičajenu infrastrukturu koja zahtijeva malo sredstava i truda potrebno je natpisima označiti dozvoljeno vrijeme korištenja, uvjete korištenja, pravila kućnog reda.

Postoje brojni načini i sadržaji kojima se na igralištima poput ovoga korisnici motiviraju na pažljivo korištenje i kojima se razvija svijest o tome da je to zajednički prostor koji valja čuvati kako za sebe tako i za druge.

Centar za zdravo odrastanje odlučio je provesti akciju Posvajanje igrališta u cilju stvaranja osjećaja pripadnosti, kako bi korisnici taj prostor nadalje koristili s marom i pažnjom, te ostavili urednim i za ostale korisnike. Provest će strukturirane aktivnosti uređenja i zabavnih sadržaja kao što su radionice za grafitere, koje će voditi mladi akademski slikari street artisti, akcija uređenja (postavljanja koševa, pepeljara, natpisa i donošenje pravila korištenja), stolnoteniski turnir te završni koncert lokalnih mladih bendova. Ovima aktivnostima bit će stvorena atmosfera koja će uređenje igrališta i ostavljanje vlastitog traga na njemu učiniti prestižnim. Posvajanje igrališta kao niz zabavnih i kreativnih aktivnosti kojima se javno i ciljano intervenira u zapušteno igralište potiče na aktivnu brigu i kreativnost, te stvara osjećaj pripadnosti i postignuća korisnika prostora.

Centar za zdravo odrastanje u ovoj inicijativi financijski podržava Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule.

Društvene mreže

Podijeli sadržaj
Pratite nas

Kampanje

zelena-cistka

Od kamena kruna

Naši donatori

eu

min-soc-pol-logo

 mzos-logo

pgz-logo

grad-logo

tzml-logo

zakladalogo

zaklada-civilnodrustvo-logo

logo-eea-grants

logo-norway-grants

usa

Godišnji izvještaji

Izvještaj 2011.
Izvještaj 2012.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Free business joomla templates