Zaštita okoliša i prirode
Ovaj smo dan posvetili šparogama. Otišli u šumu. Nabrali šparoge uživajući u šetnji, u prirodi i druženju s prijateljima. Oči se zaustavljaju na prvim proljetnim izdancima i cvjetovima ljubičica. NE BERI! Beri očima! želite li zaista ove vjesnike proljeća držati samo nekoliko dana u vazi, umjesto da uživate u njima u prirodi kroz godine? Odustajemo od vjenčića i buketića.
Uspoređujemo vještinu branja šparoga. Neki beru šparoge nježno i obzirno, odvajaju meke dijelove pridržavajući stabljiku. Ima i onih koji čupaju cijelu biljku ne razmišljajući o tome da je šparoga višegodišnja biljka koja je, ako pažljivo postupamo, iduće godine opet tu za nas. Tko jede bljušt? Tko jede samo šparoge?
Bljušt ili kuka (Tamus communis L.) je za razliku od oštrolisne šparoge, vrsta koja je navedena na Prilogu I. Pravilnika o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta (NN 114/17) što znači da je za njezino sakupljanje iz prirode potrebno ishoditi dopuštenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Jasno je da se ta odredba ne odnosi na stručak biljaka ubran za potrebe naše fritaje, ali ako ih netko prodaje u većim količinama znači da je nezakonito brao zaštićenu zavičajnu vrstu.
Ruku punih šparoga i ponešto bljušta odlazimo u našu kuhinju. Pripremamo fritaju od trideset jaja i jedemo s ogromnim užitkom koji može pružiti samo jedenje hrane u grupi koja je hranu nabavila i napravila. Današnji dan opet potvrđuje da se najbolje uči na vlstitom iskustvu. A tek uz dobru zabavu!
Fritaja od šparoga:
Šparoge oprati, odvojiti mekani dio stabljike s vrškovima i izlomiti na kraće komade.
Na ulju kratko peći pripremljene šparoge.
Posoliti i popapriti.
Pirjati dok šparoge ne omekšaju.
Dodati razmućena jaja, promiješati i ispeći do kraja.