Zdravo.hr koristi kolačiće za omogućavanje boljeg korisničkog iskustva. Ovo uključuje kolačiće treće strane koji mogu pratiti vaše korištenje stranica.

Želim znati više

Razumijem
header8.jpg

Po prvi put u Hrvatskoj organizira se akcija Zelena čistka koja će okupiti najveći broj volontera ikada u zajedničkoj akciji čišćenja okoliša. Ovo je poziv na zajedništvo, pozitivne promjene i bolje sutra promjenom našeg odnosa prema okolišu i prirodi, te zbrinjavanju otpada. Cilj nam je pronaći sve lokacije nepravilno odloženog otpada, obilježiti ih na internetskoj karti, te potom očistiti plaže, šume, more, puteljke, vrtače, škrape ... svaki kutak Lijepe naše i to sve u samo jednom danu.

Zelena čistka se provodi u sklopu akcije World Cleanup 2012 i globalnog pokreta Let's do it! u koju su se do sada uključile 82 zemlje! Svi individualni napori pojedinaca i organizacija pokazat će koliko nam je važan okoliš i priroda, te što sve možemo i spremni smo zajedno učiniti u samo jednom danu.

I mi to možemo! 21. travnja, u subotu, nemojmo sjediti po kafićima, buljiti u televizore i profile na društvenim mrežama. Krenimo zajedno u akciju čišćenja!

Kada: 21. travnja 2012.
Pravo na čist okoliš jedno je od osnovnih prava i potreba čovjeka , a očuvanje prirodnih resursa (voda, tlo, zrak) neophodno za kvalitetan život, za današnje i sve buduće generacije. Mi imamo prava, ali i odgovornost prema sebi i drugima. Imamo zajednički dom koji trebamo očuvati i zaštititi od svih negativnih utjecaja. Čovjek je jedino biće koje stvara otpad.
Ciljevi:

  • okupiti volontere i organizacije u zajedničkoj akciji čišćenja 21. travnja 2012.
  • očistiti ilegalno odložen otpad u cijeloj Hrvatskoj
  • podignuti svijesti o stvaranju i odlaganju otpada, te važnosti očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje kao zajedničkog dobra sviju
  • izraditi javni, svima dostupan, web registar divljih odlagališta otpada
  • povezati predstavnike svih sektora za realizaciju zajedničkog cilja, čišće Hrvatske
  • utjecati na promjenu vrste i/ili količine materijala koji se koriste za ambalažu u proizvodnji i uslugama

Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš se provodi pod pokroviteljstvom predsjednika Josipovića. Podršku akciji dao je i Europski parlament.

World Cleanup 2012
Aktivni građani i organizacije diljem svijeta dio su najvećeg volonterskog projekta u povijesti čovječanstva koji se provodi pod nazivom World Cleanup 2012 (Očistimo svijet 2012), s ciljem uklanjanja ilegalno odloženog otpada. Projekt World Cleanup 2012 će se sastojati od niza jednodnevnih akcija čišćenja na razini države ili velikih gradova, u periodu od 24. ožujka do 25. rujna 2012.
Ideja za ovaj projekt je izrasla iz estonske građanske inicijative Let's do it ! (Učinimo to!) koja je 3. svibnja. 2008. okupila 50.000 volontera koji su u cijeloj zemlji uklonili 10.000 tona otpada u samo 5 sati. U normalnim okolnostima državi bi za to bile potrebne 3 godine i više od 22 milijuna eura!

U našoj regiji rezultati dosadašnjih akcija su inspirativni. U Sloveniji je 2010. sudjelovalo 270.000 volontera koji su očistili 15.000 t otpada, a u Srbiji je, u lipnju 2011., gotovo 290.000 volontera očistilo 150.000 m3 otpada. U ovogodišnjoj akciji iz regije sudjelovat će Slovenija, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Rumunjska, Bugarska, Austrija, Mađarska, Albanija, Grčka. Vidjet ćemo tko više voli svoju zemlju, jer rezultati ovise o nama :)

Gdje je tu Lošinj?
I mi to možemo! 21. travnja, u subotu, nemojmo sjediti po kafićima, buljiti u televizore i profile na društvenim mrežama. Krenimo zajedno u akciju čišćenja!

Potrebni koraci su:

• Javite za odlagališta otpada kako bismo znali kamo se uputiti i organizirali grupe i timove.
• O postojanju odlagališta možete javiti na broj telefona 098 350 777 (Mladen) ili 098 327 377 (Tomislav) ili na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Možete obaviti i kartiranje prema priloženim video uputama ili u PDF formatu

• Planirajte za 21. travnja sudjelovanje u akciji čišćenja!

Imate li kamiončić, prikolicu ili traktor, stavite ih na raspolaganje za odvoženje otpada na deponij.

Društvene mreže

Podijeli sadržaj
Pratite nas

Kampanje

zelena-cistka

Od kamena kruna

Suhozidna radionica 2017. 

idiOd kamena kruna

Naši donatori

eu

min-soc-pol-logo

 mzos-logo

pgz-logo

grad-logo

tzml-logo

zakladalogo

zaklada-civilnodrustvo-logo

logo-eea-grants

logo-norway-grants

usa

Godišnji izvještaji

Izvještaj 2018.
Izvještaj 2017.
Izvještaj 2016.
Izvještaj 2015.
Izvještaj 2014.
Izvještaj 2013.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Free business joomla templates