Zdravo.hr koristi kolačiće za omogućavanje boljeg korisničkog iskustva. Ovo uključuje kolačiće treće strane koji mogu pratiti vaše korištenje stranica.

Želim znati više

Razumijem
header01.jpg

Zajedno sa Sportskim ribolovnim društvom UDICA organizirali smo u luci Unije i uvali Vrulje ekološku akciju čišćenja podmorja i obale u subotu 8. lipnja, na Svjetski dan oceana. Ekološku akciju pod nazivom Smeće se vraća kući proveli su pod morem ronioci društva UDICA vadeći iz podmorja odbačene, ali i nevremenom odnešene predmete kao što su dijelovi lukobrana, oznake na moru, konope i vrše.


Ronioci Udice naglašavaju kako je posljednja ronilačka akcija čišćenja podmorja luke provedena prije šest godina i da su očekivali daleko više otpada, ali su zadovoljni stanjem koje su zatekli. Manja količina otpada u podmorju pokazuje da se mijenja stav prema kojem je more praktično smetlište u kojemu se smeće ne vidi i da su ljudi odgovorniji i promišljeniji prema okolišu.
Na obali smo zajedno s našim volonterima sakupljali velike količine plastičnog otpada koje je nanijelo more, ali i za sobom ostavili turisti. Na svakom centimetru plaže nalaze se sitni komadići plastike, za koje je potrebno dugotrajno sakupljanje da se prikupi jedna vreća. Zato je u uvali Vrulje ostalo još dosta posla, koji ćemo u ponovljenoj akviji tijekom ovog ljeta nastojati završiti. Lakše je i brže s krupnim otpadom, mada porazno. U nevelikom dijelu uvale Vrulje pronađeno je više od stotinu komada obuće različite namjene i veličine od kojih smo sačinili instalaciju kako bismo njome upozorili na stanje u okolišu podmorja i obale.
Svjetski dan oceana proglasila je Generalna skupština UN kako bi pridonijela povećanju javne svijesti o potrebi očuvanja međusobno povezane vodene mase oceana i mora na Zemlji, Svjetskog oceana. Jadran, iako zaljev, preko Sredozemnog je mora sastavni dio velikog svjetskog oceana.
Dan oceana je prilika za razmišljanje o tome što svatko radi za more s kojim i od koga živi i što more znači za nas. Mi smo ovaj dan proveli djelatno znajući da ispod prekrasne i čiste morske površine leži opasnost za sav živi morski svijet, a time i za nas otočane.
Akcija čišćenja okoliša provedena je uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

  • smecesevracakuci1
  • smecesevracakuci2
  • smecesevracakuci3
  • smecesevracakuci4
  • smecesevracakuci5

Društvene mreže

Podijeli sadržaj
Pratite nas

Kampanje

zelena-cistka

Od kamena kruna

Suhozidna radionica 2017. 

idiOd kamena kruna

Godišnji izvještaji

IZVJEŠTAJ 2018.

IZVJEŠTAJ 2017.

IZVJEŠTAJ 2016.

IZVJEŠTAJ 2015.

IZVJEŠTAJ 2014.

IZVJEŠTAJ 2013.


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Free business joomla templates