Zdravo.hr koristi kolačiće za omogućavanje boljeg korisničkog iskustva. Ovo uključuje kolačiće treće strane koji mogu pratiti vaše korištenje stranica.

Želim znati više

Razumijem
header4.jpg

Izletom na Velebit potvrdili smo opet vrijednosti i značenje stjecanja iskustava na otvorenim prostorima i u okolišu iz neposredne blizine. Prenoćili smo u planinarskoj kući Mrkvište, zahvaljujući gostoprimstvu Planinarskog društva Senja koje njome upravlja, gdje smo sami kuhali večeru i doručak na štednjaku u kojem smo održavali vatru, vadili ledenu vodu iz bunara, prali posuđe ispred kuće i bili probuđeni od planinske svježine i glasnog cvrkuta ptica.

Opširnije...

Centar za zdravo odrastanje započeo je u subotu rad na izgradnji suhozida u dvorištu osnovne škole Maria Martinolića. Cilj je napraviti „ograjicu" za vrt koji će uređivati učenici, a u zid će biti ugrađena i originalna stara lesa.

Opširnije...

Još jednom akcijom obnove suhozida Centar za zdravo odrastanje senzibilizira lokalnu zajednicu za brigu o tradicionalnoj graditeljskoj baštini. U uvali Zagazinjine nastavljen je rad na obnovi suhozida, pa su djeca i mladi pod vodstvom inženjera Gorana Jambrešića dobili uvid u dugotrajni rad otočana na čišćenju i obilježavanju parcela i obrani od vjetrova.

Opširnije...

Dokumentarni film Od kamena kruna autorica Danice Bjelajac i Dr. Danice Aćimović, koji je nastao u produkciji Centra za zdravo odrastanje IDEM i ja iz Malog Lošinja kao dio projekta Suhozidi su vrijedna baština prikazuje se u sklopu edukativnog programa tematske izložbe slika pod nazivom Gromače hrvatskog umjetnika Otona Glihe u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Film u trajanju od 27 min. snimljen je na cresko - lošinjskom području.

Opširnije...

Centar je nastavio terenski rad na obnovi suhozida u uvali Zagazine, gdje je u subotu 29. ožujka 2014. održana radna akcija na obnovi suhozida i uređenja okoliša uz uključene građane i gradske službe. Obnavljanju suhozida prethodilo je čišćenje zidova i prilaza od vegetacije koja je jedan od uzroka propadanja i rušenja zidova složenih bez vezivnog materijala.

Opširnije...


Album fotografija iz akcije "More zna - otok pamti"

U subotu, 18. svibnja od 9 do 13 sati Sportsko ribolovno društvo »Udica« i Centar za zdravo odrastanje »IDEM i ja« uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Mali Lošinj, Županijske lučke uprave i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u sklopu Decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva organiziraju akciju More zna - otok pamti. Članovi Sportsko ribolovnog društva »Udica«,  ronilačkog kluba »Bentos« te članovi ribolovne sekcije Odgojnog doma Mali Lošinj će čistiti podmorje u malološinjskoj uvali, a Centar za zdravo odrastanje će od izronjenog otpada izraditi instalaciju pod nazivom SMEĆE SE UVIJEK VRAĆA KUĆI. Ovime će upozoriti da se otpad odbačen u prirodu uvijek vraća putem tla, vode i zraka te hrane koju jedemo. Akcija će trajati od 9 do 13 sati, a svi prolaznici su pozvani da sudjeluju u izradi instalacije od izronjenog otpada.

Tridesetero djece i mladih proveli su subotu 27. travnja obnavljajući sa svojim voditeljicama urušeni suhozid na potezu od Dražice prema Sunčanoj uvali. Edukacija o važnosti tradicionalne pučke suhozidne arhitekture te terenski rad na obnavljanju suhozida dio je aktivnosti koju Centar za zdravo odrastanje IDEM i ja provodi u cilju poticanja zdravih izbora i angažmana mladih za sudjelovanje u životu zajednice. Ove se aktivnosti, uz kreativne radionice, terenski rad i strateške igre u parku doživljajne pedagogije provode u okviru projekta Kreativna pedagogija koji je poduprlo Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Edukacija o važnosti tradicionalne pučke suhozidne arhitekture

Centar za zdravo odrastanje IDEM i ja i ove je godine bio lokalni koordinator Zelene čistke. Zelena čistka, dio svjetskog pokreta Worlds Cleanup, i ove je godine otkrila, okom kamere i na kartama zabilježila nepropisna odlagališta otpada i pokrenula volontere.
Na području Lošinja detektiran je niz odlagališta otpada u prirodi, prvenstveno građevinskog otpada, manje otpada iz kućanstava te uobičajeni naplavljeni otpad na obali, donesen morem i vjetrovima i sa prepoznatljivo udaljenih lokacija, ali i trag prošlogodišnjeg ljetovanja turista. Akcija je pripremana na tri sastanka planiranja, u kojoj su sudjelovali predstavnici lokalne samouprave, lokalnog komunalnog poduzeća, suradničkih udruga i zainteresiranih roditelja naših korisnika.

Opširnije...

Zelena čistka priprema se ove godine uz sudjelovanje građana, udruga, gradskih i komunalnih službi i poduzeća, koji su se svake srijede susreli na sastancima planiranja u Klubu IDEM i ja. Najveća svjetska volonterska akcija postaje tako i najveća lošinjska volonterska akcija i manifestacija zajedništva i brige za zavičaj. U nastavku donosimo obavijest volonterima o lokacijama za čišćenje, zbirnim mjestima za volontere i vremenu sastanka.

Opširnije...

Centar za zdravo odrastanje i ove je godine lokalni koordinator Zelene čistke, građanske akcije čišćenja nepravilno odloženog otpada.

Zelena čistka se provodi u sklopu akcije World Cleanup 2013 i globalnog pokreta Let's do it! u koju su se do sada uključile 82 zemlje. Akcija obuhvaća obilježavanje lokacija otpada na internetskoj karti, te potom čišćenje plaža, šume, mora, puteljaka, vrtača, škrapa ... svakog kutka Lijepe naše i to sve u samo jednom danu, u subotu 20. travnja. 
Pozivamo sve one koji žele ukazati na neku lokaciju nepropisno odloženog otpada da je kartiraju putem web stranice Zelene čistke www.zelena-cistka.org ili jave lokalnom koordinatoru na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  ili s kontakt opcije na ovoj stranici te na telefon 098 215 858.

Postanite volonteri Zelene čistke!

Opširnije...

Na glavnom gradskom trgu sakupljali smo hranu za napuštene životinje o kojima skrbi lošinjsko Društvo za zaštitu životinja, udomili smo četiri odbačene mace i iskoristili prigodu da podsjetimo kako je patnja napuštenih životinja posljedica nebrige i djelovanja čovjeka.

Opširnije...

Stranica 1 od 2

Društvene mreže

Podijeli sadržaj
Pratite nas

Kampanje

zelena-cistka

Od kamena kruna

Suhozidna radionica 2017. 

idiOd kamena kruna

Naši donatori

eu

min-soc-pol-logo

 mzos-logo

pgz-logo

grad-logo

tzml-logo

zakladalogo

zaklada-civilnodrustvo-logo

logo-eea-grants

logo-norway-grants

usa

Godišnji izvještaji

Izvještaj 2017.
Izvještaj 2016.
Izvještaj 2015.
Izvještaj 2014.
Izvještaj 2013.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Free business joomla templates